De Griekse Eilanden

Griekenland heeft meer dan 6.000 eilanden, waarvan slechts 227 bewoond zijn. Deze eilanden zijn in verschillende regio's en groepen verdeeld. Een aantal eilandgroepen leent zich uitstekend voor eilandhoppen, een rondreis naar de mooiste Griekse Eilanden.
De belangrijkste eilandengroepen zijn:
  1. Argo-Saronische Eilanden: Aegina, Dokos, Hydra, Poros, Salamina en Spetses.
  2. Ionische Eilanden: Corfu (Korfoe of Kerkyra), Ithaki (Ithaca), Kefalonia, Kythira (Cerigo), Lefkas (Lefkada), Paxos (Paxi) en Zakynthos (Zante).
  3. De Sporaden: Alonissos, Skiathos, Skopelos en Skyros.
  4. Noord-Egeische Eilanden: Chios, Ikaria, Lesbos, Limnos, Samos, Samothraki, Thassos en de eilandengroep Oinousses.
  5. De Cylcaden: Amorgos, Andros, Antiparos, Delos, Folegandros, Ios, Kea, Kythnos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Santorini (Thera), Serifnos, Sifnos, Sikinos, Syros en Tinos.
  6. De Dodecanese (Dodekanesos): Astipalaia, Chalki, Kalymnos, Karpathos, Kastellorizo, Kos, Leros, Lipsi, Nisyros, Patmos, Pserimos, Rhodos, Symi en Tilos.
  7. Kreta: het eiland Kreta en een aantal kleine eilandjes waaronder Chrisi en Koufonisi vormen samen de regio Kreta.
  8. Evia (:Euboea): dit eiland wordt apart vermeld of als onderdeel van de Noordelijke Sporaden en Euboea.

Griekenland1. De Ionische Eilanden

De Ionische Eilanden liggen in de Ionische Zee tussen Italië en Griekenland, deels voor de westkust van Albanië en deels voor de kust van Thesprotia, het vasteland van Griekenland.
Op de Ionische eilanden zijn sinds de oudheid bewoond. Ze zijn bekend van de verhalen van Homerus over de Odyssee en de heldhaftige koning Odysseus van Ithaca. Vanaf eind 14e eeuw hebben deze eilanden voornamelijk onder invloed van de Venetiaanse heerschappij gestaan. In 1800 werd de onafhankelijke Staat van de Zeven Ionische Eilanden (Heptanisa) gesticht en kwamen de eilanden in 1815 onder Britse protectoraat. Pas in 1864 werden de Ionische Eilanden op basis van het Verdrag van London door de Britten overgedragen aan Griekenland.
De bekendste Ionische eilanden zijn Corfu, Kefalonia, Lefkas en Zakynthos. Deze zijn ook het meest toeristisch en erg populaire vakantiebestemmingen van Griekenland. De eilanden zijn over het algemeen erg groen, met een zeer gevarieerde landschap, bebosde bergen en mooie witte stranden. Ze zijn omgeven door de prachtig turquoise en kristalheldere water van de Ionische Zee.

Corfu Lefkas Zakynthos


2. De Noord-Egeische Eilanden

De eilandegroep Noord-Egeïsche Eilanden bestaat uit een aantal grotere Griekse eilanden in het noorden van de Egeïsche Zee, en liggen grotendeels voor de kust van Turkije. De toeristische eilanden zijn Chios, Lesbos en Samos.
Door de eeuwen heen zijn de Noord-Egeische Eilanden in handen geweest van diverse overheersers, waaronder Macedoniërs, Romeinen, Byzantijnen, Venetianen en Ottomanen. Zij hebben hun sporen in de diverse authentieke en pittoreske dorpen achtergelaten. Je ziet dit niet alleen terug in de vele kastelen, kloosters en kerken, maar ook in de olijfboomgaarden en wijngaarden.

Lesbos


3. De Cylcaden

De Cycladen maken samen met de Dodekanesos onderdeel uit van de regio Zuid-Egeïsche Eilanden. De eilanden vormen een cirkel om het heilige eiland Delos. Ze worden ook wel de "witte eilanden" genoemd, omdat de dorpen krijtwit afsteken tegen de kale rotsen en een prachtig contrast vormen met de helderblauwe Egeïsche Zee.
De rijke geschiedenis van de eilanden wordt geïllustreerd door de aanwezigheid van heilige tempels, Byzantijnse kerken, christelijke kapelletjes en Venetiaanse forten. Elk eiland heeft zo zijn eigen karakter.
Het eiland Delos is volgens de Griekse mythologie uit de golven gerezen en is het vaderland van de god Apollo. Het is een groot openluchtmuseum met zuilen, ruines, beelden en mozaïekvloeren.
Mykanos, Naxos, Paros en Santorini zijn de meer toeristische eilanden van de Cycladen. Met name het vulkanische eiland Santorini is bekend vanwege de prachtige ligging van de hoofdstad Fira op de helling van de steile rotskliffen. Het straatbeeld van Fira wordt gekenmerkt door witte huizen en smalle straatjes, die geplaveid zijn met zwarte lavastenen.
Doordat de Cycladen zo dicht bij elkaar liggen zijn ze ideaal voor eilandhoppen.

Santorini


4. De Dodecanese

De Griekse eilandengroep Dodekanesos ligt in de oostelijke Egeïsche Zee, voor de kust van Zuidwest-Turkije. Kos en Rhodos zijn de bekendste eilanden.
De Dodecanese was in de 13e en 14e eeuw de kruisvaardersstaat van de Johannietenridders. Kastelen en verdedigingswerken herinneren aan deze tijd. Vanaf de 15e eeuw behoorden de Dodecenase tot het Ottomaanse Rijk. Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog kwamen de eilanden onder Italiaans bewind. Pas na de Tweede Wereldoorlog werden de eilanden met de Vrede van Parijs toebedeeld aan Griekenland.

Kos Rhodos
Meer informatie over de Griekse Eilanden
directory