Kos


Het Griekse eiland Kos ligt in het zuidoosten van de Egeïsche Zee voor de kust van Turkije. Op Kos wonen ongeveer 35.000 mensen. Jaarlijks bezoeken meer dan 600.000 toeristen het eiland.
Met Rhodos maakt Kos onderdeel uit van de Griekse eilandengroep Dodekanesos. De eilanden van de Dodekanesos hebben in de loop van de geschiedenis onder dezelfde heersers van het Romeinse, Byzantijnse en Osmaanse Rijk hun culturele ontwikkeling doorgemaakt.
Kos heeft een mediterraan klimaat met milde, natte winters en warme, droge zomers. Dit maakt het eiland een ideale zon- en vakantiebestemming in de maanden mei tot en met september.
Populaire vakantiebestemmingen en badplaatsen op het eiland Kos zijn Kos-Stad, Kardamena, Tigaki en Mastichari.

Kos Griekenland


1. Toerisme

Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron van Kos, met de stranden als de voornaamste attractie. Kos-Stad is naast de haven ook het toeristische en culturele centrum van het eiland, met witgekalkte huizen, hotels, restaurants en nachtclubs. De badplaats Kardamena is de meest populaire badplaats voor jonge vakantiegangers vanwege het grote aantal bars en nachtclubs.
Bekende stranden op Kos zijn de stranden van Kefalos, Thermes, Agios Stefanos, Mastichari.

Kos vakantie


2. Geschiedenis

In 1309 veroverden de Johannieterridders een groot deel van de huidige Dodekanesos en vestigden ze er een kruisvaardersstaat met als hoofdstad Rhodos. In 1522 werd de eilandengroep veroverd door de Osmaanse Turken.
Voor bijna 400 jaar behoorde Kos tot het Osmaanse rijk. In 1911 werd het door Italië bezet. Diverse gebouwen in Italiaanse stijl herinneren nog aan deze tijd. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam Kos met de Vrede van Parijs onder het bewind van Griekenland.

Hippocrates van Kos (ca. 460 tot 370 véér Chr.) was een Griekse arts. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de Westerse geneeskunde. Hij had een praktijk en een artsenschool op zijn geboorte-eiland Kos. Hij was een van de eersten die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose voor ziekten kon stellen in plaats van bovennatuurlijke oorzaken.
Kos is ook bekend om de Coan wijn. Dit is een bijzondere soort wijn dat stamt uit de klassieke oudheid, dat bekend stond om zijn zoutgehalte.


3. Vliegen naar Kos

Voor je vakantie naar Kos landt het vliegtuig op Luchthaven Kos-Hippocrates. Het vliegveld van Kos ligt ongeveer 23 kilometer ten zuidoosten van Kos-Stad.
De totale vliegtijd van Amsterdam naar Kos bedraagt ongeveer 3 uur en 45 minuten. De transfertijd vanaf de luchthaven Kos naar de diverse badplaatsen varieert van 20 minuten (Kardamena), 30 minuten (Kos-Stad, Tigaki) tot 35 miuten (Marmari, Mastichari).


Kos Griekenland


4. Geografie van Kos

Het eiland Kos 40 bij 8 kilometer, en ligt in het zuidoosten van de Egeische Zee, 4 kilometer voor de kust van Turkije. In het zuidoosten van Kos bevindt zich het Oros Dikeos Gebergte.
De hoofdstad van Kos is Kos-Stad. De belangrijkste dorpen van het eiland zijn Kardamena, Kefalos, Tingaki, Antimachia, Mastihari, Marmari en Pyli. De kleinere dorpen zijn Zia, Zipari, Platani, Lagoudi en Asfendiou.
Kos maakt onderdeel uit van een keten van bergen, waarvan het werd gescheiden na aardbevingen en bodemdaling die zich in de oudheid hebben voorgedaan. Tot deze keten van bergen behoren ook de eilanden Kalymnos, Karpathos en Patmos die door een onderwaterkloof van ongeveer 70 meter diep van elkaar zijn gescheiden, evenals de vulkanische eilanden Nisyros en Gyali. Al deze eilanden maken deel uit van de Dodekanesos eilandengroep, gelegen tussen de eilanden Kos en Tilos.

Kos Geografie en kaart


5. Het weer en klimaat in Kos

Kos staat bekend om haar aangename temperatuur, zowel in de zomer als in de winter. Het heeft een Middellandse Zeeklimaat met warme, droge zomers en milde, natte winters. De gemiddelde temperatuur overdag in de zomer ligt rond de 30 graden Celcius.
In de winter is de gemiddelde temperatuur overdag bijna 20 graden Celcius. De droogste en meest zonnige maanden zijn juli en augustus. De natste maanden op Kos zijn december en januari.

Kos weer en klimaat


6. Bezienswaardigheden en activiteiten van Kos

De hoogtepunten van het eiland Kos zijn:
 1. De warmwaterbronnen van Embrós
 2. Het bergdorp Ziá, vanwege de lokale producten en het prachtige uitzicht over Kos. Het ligt in het Dikeos Gebergte tussen de olijf- en fruitboomgaarden.
 3. De ruïnes van de basiliek Agios Stefanos.
 4. De vesting van Antimachia, gebouwd in de Venetiaanse tijd.
 5. Het deels verlaten dorp Paléa Pýli, met middeleeuwse kerken en de ruines van een Byzantijnse kasteel.
 6. De grot Aspri Petra, met restanten van de oorspronkelijke bewoners van Kos.
 7. Kefalos, met een authentieke centrum, de windmolen van Papavassilis en de ruïnes van een middeleeuws kasteel.
 8. Boottocht naar Bodrum op het vasteland van Turkije.
 9. Excursie naar de eilanden Rhodos en Kalymnos.
 10. Een dagtocht naar de vulkaaneiland Nisyros, waarvan de vulkaan nog steeds actief is.
 11. Bezoek aan het grote waterpark Lido, bij Mastichari.
 12. Fietsen over het eiland Kos. Er zijn meerdere fietspaden aangelegd zodat je eenvoudig naar diverse badplaatsen en stranden kunt fietsen.
 13. Kos is ook ideaal om er te duiken, en voor windsurfen en kite surfing.

Bezienswaardigheden van Kos-Stad

De hoogtepunten van Kos Stad zijn:
 1. Het Hippocratisch museum, gewijd aan Hyppocrates, grondlegger van de geneeskunde.
 2. Het Romeins amfitheater.
 3. Nerantzia kasteel, gebouwd in 1315 door de ridders van St. Johannes van Rhodos.
 4. De plataan van Hippocrates, een nazaat van de plataan waaronder Hippocrates van Kos zijn leerlingen heeft onderwezen.
 5. Het oude ziekenhuis Asklepion, opgericht door Hippocrates.
 6. Angora, met Odeon en Casa Romana.directory