Kreta Bezienswaardigheden en Hoogtepunten

De periode van 3000 tot 1450 vóór Christus was de tijd van de Minoïsche beschaving op Kreta. Knossos onwikkelde zich tot het politieke en religieuze centrum van Kreta. Kreta kende grote welvaart door de handel met landen aan de Middellandse Zee, zoals Griekenland en Egypte. De vele paleizen op Kreta vormden in die periode de economische centra van Kreta.

Tijdens de Romeinse overheersing in 70 vóór Christus tot 330 na Christus kende Kreta opnieuw een grote economische bloei. De Romeinen zorgden voor de aanleg van wegen en aquaducten.

In de periode van 1200 tot 1670 kwam Kreta onder Venetiaanse heerschappij. De architectuur uit deze tijd is tegenwoordig nog steeds zichtbaar, waaronder de forten en verdedigingswerken in de verschillende steden aan de kust van Kreta.

Kreta Griekenland


1. Arkadi Klooster

Het Arkadi klooster ligt ten zuiden van Rethymnon en is vernoemd naar de Byzantijnse keizer Arkadios. Oorspronkelijk heeft op deze plek een Byzantijnse kerk gestaan. De voorgevel is in 1587 door de Venetianen gebouwd. In 1866 is het klooster grotendeels vernield tijdens de Turkse bezetting van Kreta en daarna weer opgebouwd. Tegenwoordig wordt het klooster bewoond door Grieks-Orthodoxe monniken.


2. Chania

Chania is één van de oudste steden in Kreta en heeft een rijke geschiedenis. Het heeft zijn traditionele architectuur en grootste deel van zijn monumenten uit Venetiaanse en Turkse Periode weten te behouden. De haven met zijn vuurtoren, het Firkas fort, de Venetiaanse arsenalen en het oude centrum maken Chania tot de meest schilderachtige stad van Kreta. Slenter door de smalle straatjes van de oude stad, bewonder de prachtige Venetiaanse haven en geniet van heerlijke lokale gerechten op een van de gezellige terrassen.


Knossos Kreta Griekenland
Knossos

3. Knossos

Het beroemde Minoïsche paleis Knossos ligt 5 kilometer zuidoosten van Heraklion, in de vallei van de rivier Kairatos. Het paleis van Knossos is het monumentale symbool van de Minoïsche beschaving, vanwege zijn bouw, gebruik van luxe materialen, architectuur, geavanceerde bouwtechnieken en zijn indrukwekkende omvang. Knossos was de zetel van de legendarische koning Minos en het belangrijkste centrum van de macht in Kreta tot 1350 vóór Christus.

Het paleis van Knossos, gebouwd rond 1900 voor Christus, was het centrum van politieke, economische en culturele activiteiten in de regio en wordt beschouwd als een van de grootste archeologische ontdekkingen van de 20e eeuw. Het paleiscomplex van Knossos beslaat een groot gebied van ongeveer 20.000 vierkante meter en omvat talrijke kamers, gangen, binnenplaatsen en trappen. De site is prachtig gerestaureerd en biedt bezoekers een fascinerend inzicht in het leven van de Minoïsche beschaving, met zijn complexe architectuur, kleurrijke fresco's en intrigerende artefacten.

Knossos heeft ook sterke banden met de Griekse mythologie, en wordt vaak geassocieerd met de legende van koning Minos, de minotaurus en het labyrint. Volgens de legende liet koning Minos het labyrint bouwen om de minotaurus, een angstaanjagend wezen met het lichaam van een man en het hoofd van een stier, gevangen te houden.

De archeologische vondsten van Knossos hebben een onschatbare bijdrage geleverd aan ons begrip van de Minoïsche beschaving en haar rol in de Griekse geschiedenis. De site heeft ons geholpen om meer te weten te komen over de architectuur, kunst, religie, economie en politiek van deze oude beschaving, en heeft talloze mysteries en vragen opgeroepen die nog steeds worden onderzocht door archeologen en historici.

Knossos is een populaire toeristische bestemming op Kreta en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld. Het paleiscomplex is dagelijks geopend voor rondleidingen, en bezoekers kunnen deelnemen aan begeleide tours die hen door de belangrijkste hoogtepunten van de site leiden. Daarnaast is er een bezoekerscentrum waar bezoekers meer kunnen leren over de geschiedenis en betekenis van Knossos voordat ze de site verkennen.


4. De vesting Fortezza

De Fortezza is een fort bij de oude stad van Rethymnon aan de noordkust van Kreta. De fort is in de 16e eeuw door de Venetianen gebouwd op de heuvel Paleokastro ('Oude kasteel') in het noordwesten van de oude stad. Sinds 1991 is het Archeologisch Museum hierin gevestigd. Op het centrale plein van Fortezza zijn de Sultan Ibrahim Moskee uit 1646 en twee Grieks-orthodoxe kerken uit de late 19e eeuw.


5. Samaria Kloof

De Samaria Kloof is een nationaal park op Kreta, één van de belangrijkste toeristische attracties van het eiland. Het is het leefgebied van de zeldzame kri-kri (Kretenzische geit) en vind je er de oorspronkelijke vegetatie van Kreta.
De kloof is ongeveer 18 kilometer lang en eindigt bij de zee. Op een bepaalde gedeelte van de kloof komen de zijkanten zeer dicht naar elkaar toe en zijn ze ruim 30 meter hoog.


6. Lassithi Hoogvlakte

Het plateau van Lassithi is één van de mooiste gebieden op Kreta. Het is een groene, vruchtbare vallei dat ligt op een hoogte van 815 meter, bedekt met amandelbomen en met akkers waarop aardappels, groente en fruit worden verbouwd. De schoonheid van de Lassithi Vlakte is compleet door het aanzicht van de vele windmolens die over de vlakte verspreid liggen, bestemd voor de irrigatie van de velden. Op de vlakte zijn 18 dorpen die hun traditionele karakter hebben behouden.


7. Heraklion Archeologisch Museum

Het Heraklion Archeologisch Museum herbergt een uitgebreide collectie artefacten uit de Minoïsche beschaving, waaronder fresco's, beeldhouwwerken en gebruiksvoorwerpen. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in de fascinerende geschiedenis van Kreta en de oude beschavingen die hier ooit bloeiden.


8. Rethymnon

Rethymnon, een charmante kustplaats aan de noordkust van Kreta, wordt gekenmerkt door zijn prachtige Venetiaanse architectuur, smalle straatjes en levendige sfeer. Verken het imposante Fortezza, slenter door de oude stad en geniet van een drankje op een van de vele gezellige terrassen langs de waterkant.


Spinalonga Kreta Griekenland
Spinalonga

9. Spinalonga

Spinalonga, een klein eiland voor de kust van Kreta, staat bekend om zijn fascinerende geschiedenis als voormalige leprakolonie. Bezoek de goed bewaarde vestingwerken en ontdek het aangrijpende verhaal van de mensen die hier ooit in isolatie leefden.

De geschiedenis van Spinalonga begint in de Venetiaanse periode, toen het eiland werd versterkt om de strategische haven van het nabijgelegen Elounda te beschermen tegen aanvallen van piraten en vijandelijke machten. De Venetianen bouwden indrukwekkende vestingwerken en versterkingen die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven en het eiland een imposante uitstraling geven.
In de loop der eeuwen wisselde Spinalonga herhaaldelijk van heerser, van de Venetianen naar de Ottomanen en later naar de Grieken. Maar het was pas in de 20e eeuw dat het eiland zijn meest beruchte rol zou vervullen als een leprakolonie.

In 1903 werd Spinalonga omgevormd tot een leprakolonie, waar mensen die leden aan de verwoestende ziekte lepra gedwongen werden om te wonen in isolatie, ver weg van de rest van de samenleving. Ondanks de grimmige omstandigheden slaagden de bewoners erin om een gemeenschap op te bouwen, met hun eigen huizen, winkels en zelfs een ziekenhuis.

Hoewel lepra in de loop der jaren steeds beter begrepen en behandeld werd, bleef Spinalonga tot 1957 een leprakolonie. De sluiting van de kolonie markeerde het einde van een tijdperk, maar het verhaal van Spinalonga leeft voort als een herinnering aan menselijke veerkracht en doorzettingsvermogen in het aangezicht van tegenspoed.

Vandaag de dag is Spinalonga een populaire toeristische bestemming, die bezoekers trekt met zijn intrigerende geschiedenis en prachtige landschap. Bezoekers kunnen de overblijfselen van de leprakolonie verkennen, de goed bewaarde vestingwerken bewonderen en genieten van het panoramische uitzicht op de Kretenzische kustlijn.

Het eiland is bereikbaar per boot vanuit Elounda en Agios Nikolaos, en een bezoek aan Spinalonga biedt een unieke kans om meer te leren over de geschiedenis van lepra en de impact ervan op de samenleving. Bovendien kunnen bezoekers genieten van de rustige stranden en het kristalheldere water rondom het eiland, waardoor het de perfecte bestemming is voor een dagje uit.


Agios Nikolaos Kreta Griekenland
Agios Nikolaos

10. Agios Nikolaos

Agios Nikolaos, een pittoresk stadje aan de noordoostkust van Kreta, wordt gekenmerkt door zijn schilderachtige haven, levendige promenade en idyllische stranden. Verken de charmante straatjes, bezoek het archeologisch museum en geniet van een ontspannen dag aan zee.

Een van de meest iconische kenmerken van Agios Nikolaos is zijn prachtige haven, die wordt omringd door kleurrijke gebouwen, sfeervolle cafés en traditionele tavernes. Hier kunnen bezoekers genieten van een ontspannen wandeling langs de waterkant, terwijl ze kijken naar de vissersboten die in en uit varen en de zon zien ondergaan over de glinsterende Egeïsche Zee.

In het hart van Agios Nikolaos ligt het Voulismeni-meer, een mysterieus zoetwatermeer omringd door steile rotsen en groene heuvels. Volgens de legende zou het meer bodemloos zijn, maar de ware diepte ervan blijft een mysterie. Langs de oevers van het meer vind je gezellige cafés en restaurants, waar je kunt genieten van een drankje terwijl je uitkijkt over het serene water.

Agios Nikolaos heeft ook een aantal prachtige stranden waar bezoekers kunnen ontspannen en genieten van de warme Kretenzische zon. Het nabijgelegen Ammoudi-strand en Kitroplatia-strand zijn populaire keuzes, met hun zachte zand en kristalhelder water ideaal om te zwemmen en zonnebaden.

Naast zijn natuurlijke schoonheid heeft Agios Nikolaos ook een rijk cultureel erfgoed dat wacht om ontdekt te worden. Bezoekers kunnen een bezoek brengen aan het Archeologisch Museum van Agios Nikolaos, waar ze een indrukwekkende collectie artefacten kunnen bewonderen die de lange geschiedenis van Kreta illustreren.

Wat Agios Nikolaos echt bijzonder maakt, is zijn levendige sfeer en de warme gastvrijheid van zijn inwoners. Slenter door de geplaveide straatjes, geniet van een maaltijd in een traditionele taverne of neem deel aan de lokale festiviteiten. De Kretenzische gastvrijheid is er echt ongeëvenaard.directory