Landkaart van Kreta


Kreta geografie

Kreta ligt in de Middellandse Zee. Aan de noordkust grenst de Egeische Zee en aan de zuidkust de Libische Zee. De oppervlakte van Kreta bedraagt ruim 8.300 vierkante kilometer en Kreta heeft een kustlijn van 1.050 kilometer. Het eiland is 260 kilometer lang. De breedte varieert van 12 kilometer (bij Ierapetra) tot 60 kilometer (tussen Dion en Lithinon).
De afstand tussen Kreta en het vaste land van Griekenland bedraagt ongeveer 100 km. Ongeveer 300 km ten zuiden van Kreta ligt Libie.

De hoofdstad van Kreta is Heraklion (Iraklion) met ongeveer 175.000 inwoners. Andere belangrijke steden van Kreta zijn Agios Nikolaos, Chania, Chersonissos, Ierapetra en Rethymnon.
Tot Kreta behoort ook een aantal kleine eilandjes, waaronder Gavdos, Chrissi en Koufonisi.

Kreta is zeer bergachtig. De bergen van Kreta bestaan grotendeels uit kalksteen waaraan Kreta haar naam heeft te danken.
In het Oosten ligt het Diktigebergte, met de Dikti (2.148 meter) als de hoogste berg. In het centrale gedeelte van Kreta bevindt zich het Idagebergte waarvan Ida Psiloritis (2.456 meter) de hoogste berg is. In het Westen bevindt zich de Lefka Ori (Witte Bergen) en is de Pachnes (2.452 meter) de hoogste berg. Door de Lefka Ori gebergte loopt de Samariakloof.

De kustlijn van Kreta heeft een lengte van ruim 1.050 kilometer. De zuidkust van Kreta kenmerkt zich door de steile rotswanden. De noordkust is relatief vlakker. Aan deze zijde bevinden zich dan ook de meeste stranden en badplaatsen. De weinige strandjes aan de zuidkust liggen voornamelijk in afgelegen baaien.Kreta kaart


Kreta landkaart Crete map
Kreta landkaart- Map of Crete

Steden en dorpen op Kreta:

Agia Marina, Agios Nikolaos, Agia Pelagia, Bali, Chania, Chersonissos, Elounda, Gouves, Heraklion, Ierapetra, Kissamos, Kokini Hani, Koutouloufari, Malia, Matala, Milatos, Mirtos, Platanias, Rethymnon, Sissi, Sitia, Stalida, Vai.

Gebergten in Kreta


1. Het Witte Gebergte (Lefka Ori)

Gelegen in het westelijke deel van Kreta, is het Witte Gebergte een indrukwekkende bergketen die zijn naam dankt aan de kalkstenen rotsen die bij zonsopgang en zonsondergang een opvallend witachtig tintje krijgen. Met toppen die boven de 2.000 meter reiken, waaronder de hoogste piek, de berg Pachnes op 2.453 meter, biedt deze bergketen mooie vergezichten en uitdagende wandelpaden. Hier vind je ook de Samariakloof, een van de langste kloven van Europa, die een populaire bestemming is voor wandelaars.

2. Het Idagebergte

In het centrale deel van Kreta rijst het Idagebergte op, een uitgestrekte bergketen die een spectaculair decor vormt voor de omliggende gebieden. Het Idagebergte heeft pieken die tot meer dan 2.400 meter hoogte reiken, waaronder de berg Psiloritis, de hoogste berg van Kreta op 2.456 meter.

3. Het Dikti-gebergte

In het oostelijke deel van Kreta vind je het Dikti-gebergte, een minder bezochte maar even prachtige bergketen. Het Dikti-gebergte staat bekend om zijn ruige terrein, diepe kloven en schilderachtige plateaus. Het herbergt ook enkele van de meest intrigerende grotten van Kreta, waaronder de Diktaion-grot, die volgens de Griekse mythologie de geboorteplaats van Zeus was.

4. Het Asterousiagebergte

In het zuiden van Kreta ligt het Asterousiagebergte, een minder bekende maar niet minder prachtige bergketen. Met zijn steile kliffen, diepe kloven en weelderige valleien biedt het Asterousiagebergte een uniek landschap dat een bezoek waard is. Het is ook de thuisbasis van enkele van de meest afgelegen en ongerepte gebieden van Kreta.
Interactieve kaart van KretaInteractieve kaart en satelietfot van Kreta

Meer kaarten en plattegronden van Kreta

directory