Landkaart van Kreta


Kreta geografie

Kreta ligt in de Middellandse Zee. Aan de noordkust grenst de Egeische Zee en aan de zuidkust de Libische Zee. De oppervlakte van Kreta bedraagt ruim 8.300 vierkante kilometer en Kreta heeft een kustlijn van 1.050 kilometer. Het eiland is 260 kilometer lang. De breedte varieert van 12 kilometer (bij Ierapetra) tot 60 kilometer (tussen Dion en Lithinon).
De afstand tussen Kreta en het vaste land van Griekenland bedraagt ongeveer 100 km. Ongeveer 300 km ten zuiden van Kreta ligt Libie.

De hoofdstad van Kreta is Heraklion (Iraklion) met ongeveer 175.000 inwoners. Andere belangrijke steden van Kreta zijn Agios Nikolaos, Chania, Chersonissos, Ierapetra en Rethymnon.
Tot Kreta behoort ook een aantal kleine eilandjes, waaronder Gavdos, Chrissi en Koufonisi.

Kreta is zeer bergachtig. De bergen van Kreta bestaan grotendeels uit kalksteen waaraan Kreta haar naam heeft te danken.
In het Oosten ligt het Diktigebergte, met de Dikti (2.148 meter) als de hoogste berg. In het centrale gedeelte van Kreta bevindt zich het Idagebergte waarvan Ida Psiloritis (2.456 meter) de hoogste berg is. In het Westen bevindt zich de Lefka Ori (Witte Bergen) en is de Pachnes (2.452 meter) de hoogste berg. Door de Lefka Ori gebergte loopt de Samariakloof.

De kustlijn van Kreta heeft een lengte van ruim 1.050 kilometer. De zuidkust van Kreta kenmerkt zich door de steile rotswanden. De noordkust is relatief vlakker. Aan deze zijde bevinden zich dan ook de meeste stranden en badplaatsen. De weinige strandjes aan de zuidkust liggen voornamelijk in afgelegen baaien.

Steden en dorpen op Kreta:
Agia Marina, Agios Nikolaos, Agia Pelagia, Bali, Chania, Chersonissos, Elounda, Gouves, Heraklion, Ierapetra, Kissamos, Kokini Hani, Koutouloufari, Malia, Matala, Milatos, Mirtos, Platanias, Rethymnon, Sissi, Sitia, Stalida, Vai.Kreta kaart


Kreta landkaart Crete map
Kreta landkaart- Map of Crete

Interactieve kaart van KretaInteractieve kaart en satelietfot van Kreta

Meer kaarten en plattegronden van Kreta

directory