Steden en dorpen in Kreta

De hoofdstad en ook de grootste stad van Kreta is Heraklion (Iraklion). Heraklion is na Athene, Thessaloniki en Patras de vierde stad van Griekenland.
De belangrijkste steden van Kreta liggen voornamelijk aan de noordkust. Dit zijn Agios Nikolaos, Chania, Rethymnon en Sitia. Ook liggen hier de bekende badplaatsen Chersonissos, Elounda, Malia en Stalis. De meer kleine en rustige badplaatsen van Kreta zijn onder andere Gouves, Kokkini Chani en Platanias.
De grootste stad aan de zuidkust is Ierapetra. Aan de zuidkust liggen de kleinere dorpen Paleochora, Matala, Mirtos, Sfakia en de badplaats Agia Galini.
Kreta telt ongeveer 600.000 inwoners die verspreid leven over elf steden en 570 dorpen. Het inwonersaantal van de meeste steden schommelt gedurende het jaar omdat na het toeristische seizoen een groot aantal mensen zich weer terugtrekken naar het vaste land van Griekenland.
Administratief is Kreta opgedeeld in vier regionale eenheden, prefecturen of departementen genaamd: Chania, Rethymnon, Iraklion en Lassithi. Maar sinds 2011 hebben deze prefecturen geen eigen bestuur meer.


Agios Nikolaos Griekenland
Agios Nikolaos


Agios Nikolaos

Agios Nikolaos ligt 65 kilometer ten oosten van Heraklion. Agios Nikolaos domineert de mooie Golf van Merabello in oost Kreta. De stad heeft ronde de 10.000 inwoners.
Agios Nikolaos was een van de eerste steden in Kreta die de gevolgen van het toerisme heeft gevoeld. Rondom het Voulismeni meer is het stadscentrum van Agios Nikolaos gebouwd. Aan de boulevard rondom het meer liggen diverse winkels, bars, restaurants en terrassen. Agios Nikolaos ligt aan de grootste natuurlijke baai van Kreta, de Baai van Mirabello(of Merabello), genoemd naar het mooie uitzicht (mira bella)dat de stad heeft op de zee. Verder vind je in Agios Nicolaos het Archeologisch Museum met belangrijke vondsten uit Oost Kreta en de Agios Nikolaos kerk met fresco's uit de 7e en 8e eeuw.


Chania

Chania (of Hania) is de tweede stad van Kreta en ligt aan de noordwest kust van Kreta. Chania is een van de oudste steden op het eiland Kreta en heeft een rijke geschiedenis. Chania heeft zijn traditionele architectuur en het grootste deel van zijn monumenten uit Venetiaanse en Turkse Periode weten te behouden. De haven met zijn vuurtoren, het Firkas fort en Venetiaanse arsenalen, en het oude centrum maken Chania tot de meest schilderachtige stad van Kreta. Andere bezienswaardigheden in chania zijn het Archelogisch museum, het scheepsvaartmuseum, het Turkse Moskee Hasan Pasha en de martkhal van Chaina


Chersonissos

Chersonissos (of Hersonissos) ligt 26 kilometer ten oosten van Heraklion, tussen Anissaras en Stalis. Chersonissos heeft zich in een paar decennia ontwikkeld tot de grootste vakantiebestemming van Kreta. Chersonissos heeft ongeveer 3.000 permanente inwoners, maar dit aantal stijgt tijdens elke zomer exponentieel, met honderdduizenden toeristen die naar Chersonissos komen voor hun vakantie.
Chersonissos betekent plezier en massatoerisme, mooie maar volle stranden. Het is een moderne stad met vele winkels, restaurants, cafetaria's, bars en nachtclubs.


Elounda

Elounda ligt op een afstand van ongeveer 7 kilometer ten noorden van Agios Nikolaos en ten zuiden van de beachresort Plaka. Het was voorheen een kleine schilderachtige vissersdorp in de mooie Baai van Mirabello voordat de toeristen het ontdekten. Elounda is nu een belangrijke vakantieresort met grote luxe hotels, beroemd om zijn mooie landschap. Elounda is een geliefde badplaats bij film- en popsterren, en andere rijke en belangrijke personen uit de hele wereld.
Elounda bestaat uit 5 dorpen, waarvan Sxisma het enige dorp is dat aan de kust ligt. Je vind er een groot aantal bars, disco's en restaurants. Het zandstrand van Elounda wordt beschouwd als het beste strand van Kreta en je vind er vele watersportfaciliteiten.


Heraklion

Heraklion (ook wel Herkleion, Heraklio of Iraklion) is de hoofdstad van het Eiland Kreta en heeft meer dan 135.000 inwoners. De huidige stad Heraklion werd opgericht in 824 na Christus door de Arabieren. Na 961 werd Herakliond in de loop der eeuwen door verschillende volkeren bezet, waaronder de Byzantijnen, Venetianen en Turken. Dit is ook terug te zien in de diverse architectuur van de stad.
De stad werd pas echt Grieks met de terugtrekking van de Turken in 1898. De Grieken besloten toen om de stad een Griekse naam te geven. Dit werd Iraklion, wat betekent de Stad van Heracles, vernoemd naar de haven van Heracleum die in de Romeinse tijd hier ergens heeft bestaan. De stad is meer dan de moeite waard om te bezoeken, met bezienswaaridigheden zoals de groente-en fruitmarkt, leeuwenfontein aan de Platia Venizelou, De kerk Agia Ekaterini, arhceologisch museum, historisch museum, de haven met de Venetiaanse fort Koules, en nantuurlijk de vele straatjes en promenade met winkels en tavernes.


Rethymnon

Rethymnon is de op twee na grootste stad in Kreta met ongeveer 25.000 inwoners. Het is een charmante en traditionele stad en ook de hoofdstad van prefectuur Rethymnon. Rethymnon heeft een lange geschiendenis wat blijkt uit de vele Venetiaanse en Turkse monumenten, oude traditionele huizen en woonwijken. Het strand van Rethymnon en van Episkopi ten westen van de stad zijn uitstekend. Rethymnon is ook bekend om zijn uitbundige nachtleven.


Sitia

Sitia is een havenstad in de provincie Lasithi op Oost Kreta. De stad ligt 70 kilometer ten oosten van Agios Nikolaos en 16 kilometer ten westen van Vai Beach. De streek rondom deze stad is bekend om zijn uitstekende Griekse wijnen.
Sitia heeft niet de gevolgen van het massatoerisme ervaren. Het ligt daarvoor ook ver in het oosten van Kreta op grote afstand van de meer toeristische badplaatsen. Sitia heeft een lange zandstrand, langs de weg die leidt naar Vai en diverse historisch belangrijke plaatsen.


Badplaatsen op Kreta

Aan de noordkust van Kreta liggen de bekende toeristische plaatsen Agios Nikolaos, Chersonissos, Elounda en Malia. Deze badplaatsen aan de Middellandse Zee zijn zeer populaire vakantiebestemmingen vanwege het bruisend nachtleven.

Kreta badplaatsen
directory