Rhodos landkaart


Geografie van Rhodos

Het eiland Rhodos ligt in het zuidoostelijke deel van de Egeïsche Zee en op slechts 21 kilometer van Turkije. Rhodos is het op drie na grootste eiland van Griekenland en heeft meer dan 120.000 inwoners. De hoofdstad van het eiland is Rhodos-Stad en bevindt zich in het uiterste noorden. Andere belangrijke steden, dorpen en badpplaatsen van Rhodos zijn Faliraki, Ixia, Kalithea, Lalyssos, Lindos, Theologos en Trianda. Er zijn veerverbindingen tussen Rhodos en het Griekse vasteland, maar ook met de nabijgelegen badplaatsen Marmaris en Bodrum aan de Turkse kust.

De oppervlakte van Rhodos is 1.398 vierkante kilometer. Met een maximum lengte van 77 kilometer en maximum breedte van 37 kilometer is Rhodos het grootste eiland van de Dodecanese Eilanden (de Dodekanesos archipel). De Dodekanesos archipel bestaat uit ongeveer 200 eilanden, waaronder Kos en Kalymnos en Karpathos. Het merendeel van deze eilanden is onbewoond.
Het landschap van Rhodos is groen en heuvelachtig. Dwars over het eiland Rhodos loopt het Attaviros gebergte, met als hoogste punt 1.215 meter. Dit gebied is dunbevolkt en zeer bosrijk. Het noordelijk deel van Rhodos is vrij vlak, maar richting het zuiden wordt het landschap meer heuvelachtig en ongerepter.

Rhodos heeft een kustlijn van ongeveer 220 kilometer. De westkust van Rhodos bestaat voornamelijk uit kiezelstranden (Ixia, Trianda), terwijl de oostkust mooie zandstranden (Faliraki) heeft. In de zomer heb je met name aan de westkust te maken met een verkoelende zeewind.

Door de centrale ligging in de Middellandse Zee was Rhodos in haar lange geschiedenis een belangrijke haven langs de handelsroute naar de drie continenten.Kaart van Rhodos


Rhodos landkaart Rhodes map
Interactieve kaart van Rhodos

Steden, dorpen en badplaatsen op het eiland Rhodos:
Chalki - Faliraki - Ixia - Kamiros - Kastelorizo (Megisti) - Kolymbia - Lindos - Monolithos - Petaloudes - Rodos - Triandadirectory